Thuisverbruik vers rood vlees 3% gedaald

Rood vlees (varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, schapenvlees en paardenvlees) blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik van vers rood vlees daalde in 2019 met 3 procent in kg per capita en kwam uit op 16,4 kg per capita of 315 gram per week.

Dat blijkt uit cijfers van GfK Belgium, dat de voedingsaankopen volgt bij 5.000 Belgische gezinnen in opdracht van VLAM.

Advertising

Slechts 1,1 procent vleesvervangers

Naast vers rood vlees kocht de gemiddelde Belg vorig jaar ook 8,4 kg vers gevogelte en wild, 4,6 kg verse vis, week- en schaaldieren en 0,35 kg vegetarische vleesvervangers. Op lange termijn groeit het aandeel van gevogelte en van de vleesvervangers. Het aandeel van deze laatste blijft beperkt tot 1,1 procent.

72 procent van de ondervraagden verklaart 1 tot 5 keer per week vlees (rood vlees én gevogelte en wild) te eten, 19 procent eet vaker vlees en 9 procent minder vaak of nooit (Bron: iVox feb 2020). De Belg blijft dus regelmatig en bewust genieten van een stukje vlees en hij wisselt af met vis en vegetarisch.

Een derde is puur varkensvlees

Het gekochte vleesassortiment blijft over de jaren heen vrij stabiel. De vleesmengelingen (o.a. gemengd gehakt) blijven met 36 procent van het volume het grootste segment binnen rood vlees, gevolgd door het pure varkensvlees met 31 procent. Het pure rundvlees kon zijn volumeaandeel in 2019 optrekken van 25 naar 26 procent. Kalfsvlees is een klein segment met 3 procent in volume.

Herkomst wint aan belang

In de aankoopbeslissing steeg het belang van het land van herkomst van 52 procent die dit belangrijk vonden in 2013 naar 61 procent in 2020 en de productiemethode steeg van 42 naar 50 procent. Bij diegenen die belang hechten aan het land van herkomst, heeft 96 procent een voorkeur voor inlands. Ze hebben een voorkeur voor inlands vlees omdat dit vaak goedkoper is, omdat het de lokale economie ondersteunt, omdat er strenge controles en hoge normen zijn, omdat het milieuvriendelijker is (onder andere minder voedselkilometers) en omdat het verser is.

De aankopen van vlees weerspiegelen drie vierde van het vleesverbruik. Een kwart van het verbruik gebeurt elders (horeca, werk, school, onderweg, enz.).

Bron: naar VLAM – 15 mei 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: