Tönnies onderzoekt Improvac-piste nu toch in de praktijk

In het kader van het project 100.000-Improvac-Eber is vleesverwerker Tönnies de samenwerking aangegaan met een groep vermeerderaars uit Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Nedersaksen en Nord-Rijnland-Westfalen. De doelstelling van de varkenshouders is om uiterlijk komend voorjaar 100.000 I-beren aangeboden te hebben aan vleesverwerkers. Er wordt vervolgens onderzoek gedaan naar de houderij-, slacht- en verwerkingseigenschappen.

Aan deelname heeft Tönnies wel enkele voorwaarden gekoppeld. Zo moeten de varkenshouders ook vrouwelijke en intacte beren van hetzelfde bedrijf brengen, zodat er wetenschappelijke vergelijkingen gemaakt kunnen worden. Bij de uitbetaling wordt 3 cent per kilogram ingehouden om onderzoeken en kookeigenschappen te financieren. Daartegenover staat dat er geen berenkorting wordt verrekend.

De gegevens van het project zullen volledig worden geëvalueerd en transparant worden gecommuniceerd. Tönnies wijst erop dat moet worden gewerkt aan haalbare alternatieven. Dit zijn bijvoorbeeld de toepassing van trisolfaan of de ‘4e route’, het lokaal verdoven bij castratie.

Bron: Varkensbedrijf Nederland – editie oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: