Uitslag Varkensprijskamp op Agribex

AWE en VPF organiseerden op 7 december als naar gewoonte een nationale prijskamp in Brussel. Zowel voor de nationale prijskamp als aansluitende veiling was het dit jaar een jubileumeditie.

60e Nationale Prijskamp

Advertising

In reeks 1 werd er gestart met de stressnegatieve beren. We kregen meteen een strijd tussen twee heterozygote beren die beiden een goede ontwikkeling etaleerden. Enerzijds hadden we de beer William van Peter Relaes, Sint-Gillis-Waas die door zijn type en vlotheid wist te imponeren, anderzijds was het de conformatie van beer Venio NP de La Sarte van Henri Stas uit het dorpje Piétrain die meteen de aandacht trok van de jury. Toch was het William die met de eerste prijs en meteen het kampioenschap van de stressnegatieve beren aan de haal ging. De jury gaf aan dat het de drogere bespiering van William was die de doorslag had gegeven.

In reeks 2 kregen we het kampioenschap tussen de beren ouder dan 1 jaar. Het werd opnieuw een strijd tussen een Waalse en een Vlaamse beer. Beer Vinco van ’t Velpenhof van Bavo Vandebroeck, Kortenaken won hier met zijn uitgebreide bespiering in carré, ham en schouder voor de beer Valerian de Montauban van Olivier & Julien Louette, Gottignies. Deze beer combineerde een exceptionele ham met een mooie lengte en een mooi type, maar verloor wat in de schouder en carré ten opzichte van de voorgaande beer.

In reeks drie kreeg Wibi van den Bosrand van Luc Huyghe-Maenhout, Maldegem de trofee voor de eerste prijs. Wibi etaleerde een complete bespiering met een goeie lengte. Hiermee haalde hij het van de beer Wolbert van de Hazenakker van Marc Vanneste uit Stavele, die uitblonk in z’n vlotheid en regelmaat.

Reeks 4 bracht op zijn beurt een beer met een geweldige lengte en ontwikkeling gedragen door een stevig frame, eigenschappen die we graag zien in een fokbeer voor het zuiver ras. Deze eigenschappen wist Wilkin van de Janshoek van Neel Gorssen, Kaulille bovendien te combineren met een aardig type. Tweede in deze reeks werd Woppi van Luk Vermeiren, Rijkevorsel. Woppi is een fijn typische beer met een goeie achterhand maar wat minder schouder.

Reeks 5 werd gedomineerd door twee nestbroers Wico en Wido van ’t Velpenhof van Bavo Vandebreock, Kortenaken. Beide beren etaleerden veel type, maar Wico had duidelijk nog wat meer vlees dan z’n broer.

In reeks 6 was de eerste prijs voor Wilhelm van het Loonderhof van Stijn Coenen, Borgloon. Deze elegante en vlotte beer stamt uit dezelfde vader (Sudol van ’t Velpenhof) als de eerste en tweede prijs uit de voorgaande reeks. Tweede werd de lange bespierde beer Warre van den Bosrand van Luc Huyghe-Maenhout. Warre verloor het van Wilhelm doordat hij minder scoorde qua type.

In reeks 7 kwam er een duidelijk kopnummer vooraan met de beer Wasil van Luk Vermeiren, Rijkevorsel. Wasil imponeerde door zijn lengte, ontwikkeling en bespiering. Deze beer was bovendien behoorlijk vlot. Tweede in deze reeks werd de typisch en vlotte beer Wik van het Loonderhof van Stijn Coenen, Borgloon.  Wik moest ondanks z’n mooie ham toch de duimen leggen voor Wasil door z’n mindere ontwikkeling en carré.

In reeks 8 kwam de fors bespierde Wauto ter Holand van Mieke Devenyns op kop. Opnieuw was het Stijn Coenen die de tweede plaats wist binnen te halen met de beer Winnitou van het Loonderhof. Beide beren kregen wel een bemerking op de voorbenen.

In de reeks met de jongste beren tenslotte was het de beer Warris van den Bosrand die beloofd een topbeer te worden. Warris combineert een goeie bespiering aan een goede lengte. Dit is heel vaak de sleutel tot succes in de Piétrainfokkerij. Tweede in deze reeks werd Willibrord van de Janshoek van Neel Gorssen, Kaulille en derde werd Wies van Lieven Lambrecht, Kluisbergen. Deze laatste was qua lichaam misschien wel de beste beer in de reeks, maar had het wat lastig op de voorbenen.

Algemeen Kampioen en kampioen jonge beren

De beren van reeks 3, 4, 5 en 6 kwamen tegen elkaar uit voor het algemeen kampioenschap. Hier gaf de jury de voorkeur om de nadruk te leggen op bespiering en primeerde de beer Wibi van den Bosrand als kampioen voor Wico van ’t Velpenhof die reservekampioen werd.

De beren van reeks 7, 8 en 9 betwistten het kampioenschap van de jonge beren.  Hier was het duidelijk dat men niet rond de beer Wasil van Luk Vermeiren kon. Reservekampioen werd Wauto ter Holand van Mieke Devenyns.

Bron: VPF – Jürgen Depuydt – 12 december 2017

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *