Op 18 juli 2016 besliste de Europese landbouwraad over een nieuw maatregelenpakket om tegemoet te komen aan de aanhoudende crisis in de landbouw.
Het nieuwe actieplan is drieledig:
- Ten eerste komt er een budget van 150 miljoen euro op Europees niveau als compensatie voor een vrijwillige tijdelijke productiebeperking in de zuivelsector;
- Ten tweede wordt er op Europees niveau 350 miljoen euro vrijgemaakt onder vorm van nationale enveloppes per lidstaat –die door de lidstaten mogen worden aangevuld – om tegemoet te komen aan de ergste financiële noden voor de bedrijven in de verschillende dierlijke sectoren;
- Ten derde werden er ook een aantal begeleidende maatregelen beslist, waarbij een verlenging en een verruiming van de interventieregeling en opkoopregelingen voor de zuivelsector en een herziening van het prijsniveau van de interventiemaatregel voor groenten en fruit.
Volgens een mededeling van het kabinet van minister Schauvliege krijgt België 11 van de 350 miljoen euro van het tweede puntje toebedeeld. “De minister zal de intra-Belgische verdeling nu afspreken met haar Waalse collega Collin”, luidt het.
Minister Borsus van zijn kant verklaarde het antwoord van de Commissie op de aanhoudende crisis ‘vrij voorzichtig’ te vinden. Hij wijst erop dat er nu al 3 miljard liter melk via openbare interventie opgeslagen is. “De Commissie heeft ons gehoord, maar de gemobiliseerde bedragen blijven te laag en niet genoeg georganiseerd op het niveau van heel Europa.”
In een reactie twijfelt Boerenbond eraan dat de eerste maatregel voldoende slagkracht zal hebben om markteffect te genereren. Wat de tweede maatregel betreft vraagt de landbouworganisatie dat Vlaanderen deze crisis-enveloppe verdubbelt zoals toegelaten wordt binnen de Europese beslissing. “De goedgekeurde Europese middelen moeten snel beschikbaar gesteld worden waarbij de middelen doelgericht en vooral toekomstgericht ingezet worden”, luidt het verder in een persbericht. Boerenbond betreurt ook dat de maatregelen enkel van toepassing zijn op de dierlijke sector en niet voor plantaardige sectoren zoals groenten en fruit. De begeleidende maatregelen – het derde punt – noemt de Boerenbond ten slotte “positief”.
Aanvullend mogen de lidstaten ook dit jaar overgaan tot een vervroegde uitbetaling van de betaalrechten. Hier dringt Boerenbond erop aan opdat al na half oktober kan overgegaan worden tot de uitbetaling van voorschotten van de betaalrechten en steun uit de tweede pijler.
Hoe dan ook gaan de landbouworganisaties nog deze week in overleg met de Vlaamse overheid om de verdere concretisering van de Europese modaliteiten. Wordt dus vervolgd.
Bronnen: Persberichten Boerenbond, Kabinet Borsus en Kabinet Schauvliege – 18 juli 2016