De Vlaamse landbouwconjunctuur verbetert opnieuw na een absoluut dieptepunt in het voorjaar van 2016. De index staat nu op 70. Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. Voor de komende zes maanden verwachten de land- en tuinbouwers een verbetering van hun situatie.
De stijging is vooral te danken aan de varkenssector, waar de afgelopen zomer relatief hoge prijzen werden genoteerd. Ook de deelsectoren sierteelt onder glas en groenten in openlucht doen het ditmaal beter. De melkprijsstijging in augustus is een eerste positief signaal, maar experts verwachten een traag herstel. De index van akkerbouw en fruitteelt stijgt amper.
Bijna 62 procent van de respondenten gaf het weer als belemmering aan, dubbel zoveel als vorig jaar. De overvloedige regenbuien en onweders van dit voorjaar veroorzaakten heel wat schade aan de gewassen. Naast een hogere ziektedruk waren sommige percelen tijdelijk onberijdbaar. De daaropvolgende lange droogteperiode remde de groei en versnelde de afrijping van de gewassen. Harde kluiten kunnen de wortelgewassen tijdens het rooien beschadigen.
Het aandeel van de land- en tuinbouwers met andere belemmeringen blijft nagenoeg gelijk, maar de verschillen tussen de sectoren zijn groot. Zo klaagt 56 procent van de melkveehouders over financiële problemen en 40 procent van de akkerbouwers over beperkingen van overheidswege.
De landbouwconjunctuurindex verschijnt twee keer per jaar en wordt berekend op basis van een enquête bij deelnemers aan het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN). De resultaten van het najaar van 2016 zijn gebaseerd op een extrapolatie van 574 ingevulde enquêtes.
Voor het volledige rapport klik rapport-conjunctuur-najaar-2016.
Bron: Mededeling Departement Landbouw en Visserij – 31 oktober 2016