Wetenschappers aan de University of Illinois voerden onlangs een onderzoek uit naar een mogelijk verband tussen de managementstrategie voor immunocastratie en de kwaliteit van het spek.
In het onderzoek werden 97 dieren opgenomen, waaronder gelten, chirurgisch gecastreerde en immunogecastreerde dieren. Die laatste categorie werd nog eens onderverdeeld in groepen naargelang managementstrategie. Per groep verschilde de slachtleeftijd of de tijd tussen de tweede vaccinatie en de slacht.
Na de slacht werd voor iedere groep spek geproduceerd onder commerciële omstandigheden. De stalen werden vervolgens ingevroren op een temperatuur van -33 °C en bewaard voor 1, 4, 8 of 12 weken. Na die periode werd de vetoxidatie en geur gemeten, om zo de vleeskwaliteit te bepalen.
Uit de resultaten bleek dat de managementstrategie geen impact had op de houdbaarheid van het spek. Verder was de vleeskwaliteit bij immunocastraten en gelten vergelijkbaar. Men oordeelde dan ook dat immunocastratie de kwaliteit van het vlees niet beïnvloedt.
Bron: Maarten Ceyssens – vakblad Varkensbedrijf editie september 2016