Update AVP in Duitsland – week 44 – 23 nieuwe besmettingen waaraan één op de grens van het kerngebied

Maar liefst 23 nieuwe besmettingen bij wilde zwijnen zijn afgelopen week bevestigd in de Duitse deelstaat Brandenburg, tegen de grens met Polen. Daarvan 20 stuks in het eerste kerngebied in de regio Oder-Spree, en 3 besmette dode wilde zwijnen zijn gevonden in het tweede clustergebied, 60 km noordelijker in de Landkreis Märkisch-Oderland.

Advertising

Aangezien deze wilde zwijnen in dezelfde oorspronkelijke regio zijn gevonden, hoeven de verschillende beperkingszones nog niet uitgebreid te worden. De vindplaatsen van de besmette wilde zwijnen in de Oder-Spree, zijn inmiddels al redelijk verspreid over een gebied met een straal van ruwweg 2 kilometer. Maar één van die vindplaatsen zit wel al op de grens van dat kerngebied.

Geen paniek

Advertising

De verantwoordelijke minister van de deelstaat Brandenburg verklaarde dat de toename van het aantal besmette dieren te verwachten was. “Het goede nieuws is dat alle besmettingen nog in de oorspronkelijke kerngebieden liggen. Het is echter nog te vroeg om de maatregelen te verminderen. We zullen er alles aan blijven doen om de uitbreiding in te dammen. Onder andere wordt daarom stevig doorgewerkt aan een degelijk vast hekwerk tegen de grens met Polen”, aldus minister Nonnemacher.

Volgens de EU richtlijn 2002/60/EG inzake bestrijding van AVP moet binnen 90 dagen na de eerste uitbraak een plan van aanpak worden gepresenteerd. Eén van de zaken die Brandenburg daarin vermeld, is de instelling van een Witte Zone, naar Belgisch voorbeeld. Dat is een extra zone in een ruime halve cirkel om het gevarengebied. Die witte zone is ongeveer 5 kilometer breed en wordt met hekwerk begrensd. De buitenring is ruim 50 kilometer lang, en het hekwerk aan de binnenring zal ongeveer 40 kilometer lang worden. Met het plaatsen van de palen voor de afrastering, cq hekwerk is door de betreffende Landkreise begonnen. Als de zone aan beide zijden is afgesloten, zal daarbinnen intensief op wilde zwijnen worden gejaagd.

Helft hekken met Polen voltooid

Minstens zo belangrijk is de bouw van een permanent hekwerk tegen de grens met Polen. Dat betreft niet alleen de deelstaat Brandenburg, maar eveneens de noordelijker deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Dat hekwerk loopt min of meer vanaf de Oostzee tot ruim voorbij Frankfurt aan de Oder. In Mecklenburg gaat het om een lengte van 62,5 kilometer. Volgens een bericht van de Duitse vereniging van varkenshouders ISN, is daarvan is nu ongeveer de helft voltooid. Om de afscheiding in november gereed te hebben, zijn vier bouwbedrijven ingezet. De bouwers staan daarbij voor  een lastige taak onder andere door slecht toegankelijke bodem. Ook is er gevaar voor het stoten op munitie uit de DDR- / Sovjet-tijd toen in die regio veel Russische militaire oefenterreinen waren. Bij de bouw van het hekwerk moet bovendien worden gezorgd voor vrije doorgang naar de populaire stranden en vakantie-gebieden aan de Oostzeekust.

Klik hier voor het Overzicht AVP-besmettingen op 29 oktober 2020

Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: