Update AVP in Duitsland – week 49

In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn deze week maar liefst 48 dode wilde zwijnen toegevoegd aan de lijst met besmettingen. Daarmee komt het totaal in de deelstaat nu op 225 positief geteste zwijnen. De besmettingen die in de afgelopen dagen zijn toegevoegd zijn allemaal gevonden in de eerdere kerngebieden. Daardoor veranderd er niets aan de bestaande kernzones, gevarenzones, bufferzones en witte zones.

Een groot aantal van de dieren die deze week zijn gevonden, zijn afkomstig van een eiland in de rivier de Oder. Volgens de Brandenburgse autoriteiten is het eiland met munitie belast en ook verder slecht toegankelijk. Daarom was er al met voorrang een hekwerk geplaatst om de groepen wilde zwijnen op het eiland te houden. Er werd rekening gehouden met snelle sterfte. Met drones werden de dieren in de gaten gehouden en recent zijn dus de dode groepen verwijderd.

Rond de besmette gebieden zijn ondertussen de hekwerken van de witte zones gesloten en daar wordt nu voorrang gegeven aan het bejagen van alle aanwezige wilde zwijnen. Ter compensatie van de kosten krijgen de jagers in het gebied 30 euro voor dieren tot 30 kilo, en 50 euro voor zwaardere wilde zwijnen. We moeten dus vaststellen dat een big van een wild zwijn nu dus meer waard is dan een normale big.

Ook in de andere gebieden kan na toestemming op wilde zwijnen worden gejaagd. De bejaging in de witte zone heeft tot doel om iedere risico op doortocht van wilde zwijnen naar andere Duitse gebieden te voorkomen. De eerste barrière en hoogste prioriteit is uiteraard het tegenhouden van besmette wilde zwijnen uit Polen. Daartoe is een hekwerk langs de grensrivier Oder/Neisse opgericht. Het betreft hier activiteit van drie Duitse deelstaten die aan de rivier, en dus aan Polen, grenzen. Het zuidelijkst is dat Saksen, vervolgens Brandenburg, en dan de noordelijke deelstaat Mekkelenburg-Voorpommeren. Volgens de deelstaten zijn nu de belangrijkste delen aangesloten. De aanleg wordt regelmatig bemoeilijkt door munitievondsten en doorweekte dijken.

In Saksen zijn de afgelopen week 7 nieuwe besmette dieren gevonden. Het totaal aantal is daar nu 15 en alle in hetzelfde kerngebied. Een aanpassing van de restrictiezones is dus nog niet van toepassing. Zoekacties in de militaire- en de publieke terreinen gaan door.

Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: