Vanden Avenne brengt Automatic Liquid Flexible Feeder

Extreem grote nesten bij de zeug spenen valt dikwijls tegen. Op de voorbije Agro-Expo pakte Vanden Avenne-Ooigem daarom uit met de ALF-feeder. Kristien Vanbelleghem, specialiste zeugenhouderij, maakte ons duidelijk hoe je hiermee te werk gaat.

Advertising

Op dag 2 à 3 na de geboorte leg je drie nesten biggen bij twee goede moeders. Neem de hokafscheiding weg en plaats er een ALF-feeder bij. De vrijgekomen zeug leg je terug vol met de overtallige biggen van de rest van de werpgroep.

De feeder vul je met Pigipro 1 melk. Om het uur doseert het apparaat automatisch een kleine hoeveelheid melk uit in twee clickfeeders. Hoeveel dat precies is, stel je zelf in met de timer. De kunst bestaat er in de biggen voldoende melk te geven zonder ze te overvoeren. De kommetjes moeten daarom regelmatig leeg komen. De biggen kunnen bij de twee zeugen en uit beide pannetjes drinken. Naarmate ze ouder worden, stijgt hun melkbehoefte. Bouw rustig op in functie van wat de biggen willen drinken.

Advertising

Vanaf 8 dagen leeftijd plaats je een extra clickfeeder in het hok. Hierin voer je de Pigipro 2 prestarter. Deze prestarter kan droog of in brij verstrekt worden. Stem je keuze af op het voersysteem na spenen.

Pleegzeugen en nursery overbodig

Door het gebruik van dubbelzeugen, ondersteund met een ALFF, gun je overtallige biggen direct na geboorte een plaatsje bij de zeug. Deze manier van werken is weinig risicovol en bovendien diervriendelijk. Alle biggen blijven immers bij een zeug.

Vooral bij vier- en vijfwekensystemen is het vaak lastig om alle biggen te kunnen opvangen gedurende de eerste dagen na de geboorte. Werken met pleegzeugen is in een dergelijke organisatie niet eenvoudig. Daar de ALFF zeer flexibel inzetbaar is, kan hij om het even waar en wanneer in de kraamstal ingezet worden waar nodig. Zo beperkt u de sterfte tijdens de eerste levensdagen.

Ook voor een één-, twee-, of driewekensysteem biedt de machine voordelen. Er moeten immers geen plaatsen vrijgehouden worden voor pleegzeugen. Alle aanwezige kraamkooien kunnen benut worden om zeugen te laten werpen. Zo haal je meer worpen per jaar uit je stal.

Ook voordeel met nursery

Heb je toch al een nursery, dan nog kan de ALFF voordeel bieden. Vanaf 14 à 20 dagen leeftijd breng je de biggen naar de nursery in plaats van op dag 3 à 5. Omdat de biggen op die leeftijd al goed voer opnemen, starten ze gemakkelijker op na het spenen. De feeder verhuist ondertussen naar de nieuwe werpgroep waar hij verse biggen bij de zeug ondersteunt.

Heb je de Automatic Liquid Flexible Feeder gemist op de Agro-Expo? Maak er dan kennis mee op de Agridagen te Ravels op de stand van Vanden Avenne-Ooigem NV.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: