Varkensmarkt zelf rationeler dan marktdeelnemers

“Afgelopen maand januari 2020 werd nogmaals aangetoond dat de markt zélf zich een stuk rationeler gedraagt dan de marktdeelnemers”, besluit Bart Teuwen bij zijn maandelijkse berekening van de conjunctuurbarometer van het vakblad Varkensbedrijf.

Advertising

“Het blijft mij verbazen hoe men er in slaagt om telkens opnieuw de markt vol te pompen met emotie. Zo ook weer begin januari. Maar uiteindelijk bleek het typische overaanbod na de feestdagen – de zogenaamde varkensprop – heel wat kleiner uit te vallen dan gehoopt/gevreesd. De varkensmarkt stabiliseerde reeds in week 3, terwijl de vleesmarkt stabiliseerde in week 5.

Het (hoge) prijsniveau van de deelstukken zal zorgen voor extra opwaartse druk op de varkensprijs. Het valt dan ook te verwachten dat de varkensprijs in februari verder herstelt. Spelbreker in deze is de opmars van AVP richting Duitse grens. Deze onzekerheid maakt dat Duitse slachthuizen niet happig zijn om bepaalde onderdelen in te vriezen en te stockeren. Terwijl ook Duitse mesters aarzelen bij het opleggen van dure biggen.

Advertising

Logischerwijze zetten de OVR’s in de maand januari een stap terug. Waarbij het ondertussen ook duidelijk wordt dat de stijgende voederkosten een negatieve impact hebben. De OVR-ZEUGENBEDRIJF weet de schade te beperken doordat de toeslag bij het begin van het nieuwe jaar opwaarts wordt herzien. Dit speelt uiteraard omgekeerd bij de mesters. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF krijgt relatief gezien dan ook de grootste klap. En merk op dat het saldo volledig onderuit gaat. Ook de OVR-GESLOTEN BEDRIJF zet een stap terug.”

Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer januari 2020

Bron: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie België februari 2020

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: