Varkensonderzoekscentrum Sterksel sluit in 2020

Het Varkenshouderij Innovatie Centrum in het Nederlandse Sterksel sluit officieel haar deuren. Vanaf 31 december dit jaar wordt gestart met het afbouwplan. Na afronding van de laatste onderzoeken eind 2020, worden de laatste varkens verkocht. Voor het varkensonderzoek van Wageningen Livestock Research wordt gewerkt aan nieuwe onderzoekcoalities.

Bij onze noorderburen luidt het dat ‘de markt voor varkensonderzoek na het verdwijnen van de productschappen sterk afgenomen’ is. En dat ‘daarmee een belangrijke basis voor onderzoek op het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel (VIC Sterksel) is komen te vervallen.’

Advertising

“Om een toonaangevend innovatiecentrum voor de varkenshouderijsector te blijven, is investeren noodzakelijk. Dit is zonder een structurele solide financiële basis niet haalbaar. Coalities voor praktijkonderzoek zijn daarom noodzakelijk”, verklaart Annie de Veer, directeur Wageningen Livestock Research in een mededeling.

Wageningen Livestock Research kijkt in dit verband naar verschillende samenwerkingsverbanden met onder meer kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

“Verschillende opties en verschillende locaties zijn mogelijk, in samenwerking met partijen die ook belang hebben bij een proefboerderij. Ook willen we meer onderzoek gaan doen in de praktijk samen met varkenshouders. De varkenshouder faciliteert en de onderzoekers begeleiden het onderzoek en borgen de wetenschappelijke manier van werken”, laat manager van VIC Sterksel, Theo Duteweerd, noteren.

Het Varkens Innovatie Centrum verdwijnt, maar het varkensonderzoek gaat door.

“We staan voor een aantal pittige uitdagingen, maar die gaan we graag aan. De belangrijke vraagstukken uit de sector vragen om onderzoek. Verdere verbetering van de gezondheid en welzijn van de dieren, big data, sensortechnologie en circulaire klimaatneutrale varkenshouderij zijn voorbeelden van onderzoeksterreinen die de komende jaren zeer relevant zijn”, aldus nog Annie de Veer.

Bron: Wageningen Universiteit & Research – 10 september 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: