Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de prijzen van grondstoffen voor veevoeders. De olieprijs, de goudprijs, de aandelenmarkt, onrust in de wereld. Maar belangrijk blijven vraag en aanbod. Dat laatste is een kwestie van areaal en teeltsucces. Wat zijn de wereldwijde opbrengstprognoses halverwege dit jaar? Welke gevolgen heeft dit voor de markt? We pakken de meest recente rapporten van autoriteiten op het gebied van agrarische marktinformatie erbij. Er worden recordoogsten voor mais en soja verwacht.
Dieptepunt voor de totale EU-productie van graan
Eind juli gaf het International Grains Council (IGC) een update over de verwachte wereldwijde graanopbrengst voor 2024. Hierin werd verteld dat de wereldwijde tarweproductie met ruim 800 miljoen ton stijgt dit jaar. Mogelijk is dit de één na grootste productie ooit.
Dit ligt echter niet aan de Europese tarwe-opbrengsten. Deze zijn namelijk dit jaar zeer wisselend te noemen. Door overmatige regenval liggen Franse en Duitse tarwe-oogsten ver onder het gemiddelde. In Frankrijk wordt zelfs de laagste tarweopbrengst van de afgelopen 41 jaar verwacht, wat gevolgen heeft voor de export. De totale EU-productie zal door de wisselende opbrengsten op een vierjarig dieptepunt van 128,7 miljoen ton uitkomen.
Graanoogst in Centraal-Azië
In Rusland verliep de oogst van de wintertarwe snel door hete en droge omstandigheden. De oogst aldaar blijft ongewijzigd. In Kazachstan was er op het juiste moment vocht en in juni was het er warm. Dit uit zich in een mooie tarwe-opbrengst van 15 miljoen ton, een stijging van bijna een kwart.
Gunstige groeiomstandigheden in Noord-Amerika
Ondanks een kleiner geworden areaal zijn de opbrengstprognoses voor de Canadese graanmarkt verhoogd. Dit door de goede weersomstandigheden. Canadese telers halen dit jaar volgens de laatste prognoses die het IGC heeft 35,8 miljoen ton tarwe binnen. Dit is een verhoging van 1,2 miljoen ton.
Ook in de Verenigde Staten waren de groeiomstandigheden overwegend gunstig. Dit uit zich volgens het IGC een productieverhoging. Het geoogste wintertarweareaal kan volgens het IGC mogelijk een achtjarig hoogtepunt bereiken. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA is in haar rapport van augustus echter minder optimistisch over de tarweoogst in de Verenigde Staten. Het areaal is gekrompen, terwijl dit niet voldoende wordt gecompenseerd door een verhoogde productie per hectare, zo meldt de USDA. Dit zal volgens het Amerikaanse ministerie resulteren in lagere eindvoorraden.
Pakistan ontwikkelt zich als graanland
Pakistan is een land dat aan de weg timmert als het gaat om graanteelt. Hier wordt dit jaar naar alle waarschijnlijkheid een recordoogst van 31,4 miljoen ton binnengehaald. De groei van de afgelopen jaren is te danken aan uitbreiding van het areaal en verbetering van de productiviteit. Om de binnenlandse markt in evenwicht te brengen, voerde Pakistan een importverbod in op tarwe. Tevens werd er een exportverbod voor meel gemaakt van geïmporteerde tarwe.
Doordat de handel eerst een beter beeld van de opbrengsten wil hebben, was de verkoopbereidheid deze zomer laag. Daardoor stegen de fysieke graanprijzen iets.
Recordopbrengst voor mais
Het productierecord voor mais van afgelopen jaar wordt naar alle waarschijnlijkheid dit jaar alweer gebroken, zo voorspelt het IGC. Volgens de schatting van eind juli wordt er dit jaar mondiaal 1.224,8 miljoen ton mais geoogst. Het nieuwe record is vooral te danken aan een grotere oogst in de Verenigde Staten, waar men ondanks een kleiner areaal een grotere totaalopbrengst weet te halen. Omdat de toename van de opbrengst de groei van de binnenlandse consumptie overstijgt, zeker ook doordat er minder mais zal worden gebruikt voor de productie van glucose, dextrose en zetmeel, zal de export stijgen. Dit zal volgens het USDA effect hebben op de wereldmarktprijzen.
Lagere opbrengsten van mais in Canada en Europa
De hogere opbrengsten in de VS worden deels gecompenseerd door verlagingen van opbrengsten in Canada, EU, Oekraïne, Rusland, Servië en Moldavië. Door wisselende omstandigheden, zoals droogte in Bulgarije en Roemenië, is de oogstprognose voor de EU verlaagd naar 63,1 miljoen ton. Extreme hitte en droogte in Zuidoost-Europa en de zuidelijke en noordelijke Kaukasus in juli hebben de opbrengstverwachtingen aldaar verminderd.
De productie in Oekraïne is door droog en heet weer aldaar met 0,5 miljoen ton verlaagd naar 27,2 miljoen ton. In China bleven de groeiomstandigheden in de belangrijkste gebieden voor maisteelt gunstig, waardoor de oogstprognose voor de Aziaten op dit moment uitkomt op 296 miljoen ton.
De wereldwijde handel in mais krimpt naar verwachting. Dit doordat er minder vraag is in de belangrijkste kopers Mexico, China en de EU.
Gerst en haver: voorraden nemen toe
Door verbeterde opbrengsten verwacht het IGC wereldwijd dit jaar 148,4 miljoen ton gerst. Dit is een stijging van 2,7 procent. Het gebruik, voor het overgrote deel voor veevoer, blijft naar verwachting gelijk, waardoor de voorraden zullen toenemen. Ook de mondiale havervoorraad zal toenemen. Door verbeterde opbrengsten en groei van het areaal zal de productie wereldwijd 21,6 miljoen ton bereiken. De consumptie, ook vooral voor veevoer, zal slechts bescheiden toenemen.
Soja en oliehoudende gewassen
De wereldwijde soja-opbrengsten zijn dit jaar goed te noemen. In Zuid-Amerika is de oogst inmiddels achter de rug. Op basis daarvan kan een goede schatting worden gemaakt van de mondiale opbrengsten. Volgens de meest recente schatting van het IGC komt de mondiale sojobonenopbrengst uit op 415 miljoen ton. Dit is zes procent hoger dan vorig jaar.
Opbrengsten in Brazilië (zes procent daling) en de Verenigde Staten (6,5 procent toename ten opzichte van vorig jaar, maar met een fors groter teeltareaal) vallen tegen, maar dit wordt grotendeels gecompenseerd door een bijna verdubbelde productie in Argentinië. Door de grotere opbrengsten en een iets minder grote stijging van de export, zullen de eindvoorraden in de belangrijkste exporterende landen groter worden. Het USDA voorspelt dat het gebruik van soja wereldwijd toeneemt door een hogere verwachte consumptie in China en andere Aziatische landen.
Door een lagere productie in Australië, Oekraïne en de EU daalt de wereldwijde productie van raapzaad naar verwachting licht naar 88 miljoen ton. Dat is 1,2 procent lager dan het vorige seizoen. De totale vraag vanuit de voedings- diervoeder- en biobrandstoffensector zal naar verwachting net zo stevig zijn als in het vorige seizoen. De prijzen zijn daardoor gestegen, maar blijven echter lager dan in dezelfde maand van het vorige jaar.
Ook voor de productie van zonnebloempitten wordt een lichte daling verwacht ten opzichte van het vorige seizoen. Rusland en Oekraïne hebben te maken met een gedaalde productie door ongunstige weersomstandigheden, maar dit zal deels worden gecompenseerd door een gestegen productie in Argentinië. Een verminderde mondiale voorraad gaat naar verwachting de handel en consumptie ook iets remmen.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Pixabay