Verbod op zinkoxide: wat zijn de alternatieven?

Speendiarree is een groot probleem voor varkenshouders wereldwijd: leidt tot ernstige uitdroging, onvolgroeide groei en een sterftepercentage tot 20-30%. Behandeling en extra arbeidskosten zorgen ervoor dat de winstgevendheid verder reduceert.

EU ban: ZnO zal worden afgeschaft per 2022

De aanzienlijke milieuproblemen als gevolg van zink verontreiniging, is de voornaamste reden dat het European Medicines Agency (EMA) in 2017 concludeerde dat de voordelen niet opwegen tegen de risico’s van ZnO. Per juni 2022 dienen daarom alle EU-lidstaten de vergunningen in te trekken voor producten die zinkoxide bevatten.

In het besluit van het European Medicines Agency (EMA) wijst het Comité ook op het risico dat het gebruik van zinkoxide de ontwikkeling van antibiotica resistentie kan bevorderen. Er is namelijk aangetoond dat bij een hoge supplementatie zink, het aandeel multiresistente E. coli en salmonella wordt verhoogd.

Bovendien tonen studies aan dat overmatig gebruik van zink kan accumuleren in de lever, de alvleesklier en bloed serum en dat het de lactobacilli populatie in de darmen vermindert. Dit heeft gevolgen voor de dierprestaties tijdens de afmestfase. Er zijn daarom verscheidene redenen waarom ZnO afgeschaft dient te worden. Maar natuurlijk, alleen wanneer er een effectieve alternatieve strategie beschikbaar is om speendiarree aan te pakken en om de dierprestaties een boost te geven.

Naar Zero ZnO: innovatieve toevoegingsmiddelen optimaliseren de darmgezondheid

De zoektocht naar alternatieven voor zinkoxide brengt ons direct terug naar het begin, een suboptimale darmgezondheid bij biggen. Speendiarree is een gevolg van intestinale dysbiosis, die op zijn beurt geïnitieerd wordt door veranderingen tijdens spenen: voeding, sociale- en milieuveranderingen. Bovendien dient het speenvoer optimale ondersteuning bieden voor de darmgezondheid. Innovatieve toevoegingsmiddelen zouden het volgende moeten bewerkstelligen:

  • Het verlagen van de pH in de darmen,
  • de integriteit van de darmwand versterken,
  • het minimaliseren van pathogene microbiële groei, en
  • induceren van een positieve microflora van het microbioom.

Een combinatie van fytomoleculen, middellang ketenige vetzuren, prebiotica en tanninen zorgt ervoor dat aan deze doelstellingen op een veilige en kosteneffectieve manier wordt voldaan. Dankzij hun antimicrobiële, ontstekingsremmende en verbeterde verterende werking,  stabiliseren deze natuurlijke ingrediënten de darmflora van biggen, stimuleren ze de voeropname en zorgen ze voor robuuste en duurzame diergezondheid en groei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: