Vernieuwde biggenmonitor focust op PRRS

Na drie jaar monitoren op bijna 200 bedrijven wordt de Biggenmonitor verfijnd. Terwijl de Biggenmonitor de afgelopen periode onderzoek deed naar PRRS-virus en bijkomend ook naar circovirus, zal vanaf 1 maart alle aandacht naar PRRS gaan, en dit voor de hele Belgische varkenssector.

Ook het staalnameschema wordt aangepast. Bedrijven die reeds deelnemen aan de Biggenmonitor zullen op 1 maart automatisch overschakelen op het vernieuwde schema.

Advertising

De aangepaste monitor bestaat uit een bloedname van 20 biggen: 10 biggen in het begin van de batterijperiode en 10 biggen op het einde van de batterijperiode. Deze wordt driemaal per jaar (viermaandelijks) uitgevoerd.

Standaard worden alle bloedstalen onderzocht op aanwezigheid van PRRS-virus (via PCR-onderzoek). Hiervoor zullen de stalen per 5 worden gepoold, zodat er per leeftijdscategorie 2 pools onderzocht worden via PCR. Indien het resultaat van de PCR positief is, zal er steeds een sequenering plaatsvinden om de PRRS-stam te typeren.

Bijkomend kunnen de varkenshouder en zijn dierenarts ervoor kiezen om op de 10 stalen afkomstig van de oudste biggen ook antistoffen tegen PRRS te laten bepalen (met ELISA). Dit is binnen de Biggenmonitor enkel mogelijk voor biggen die niet gevaccineerd zijn tegen PRRS. De dierenarts dient deze test dan bijkomend aan te vragen op het aanvraagformulier.

De Biggenmonitor blijft voor een zeer groot deel gefinancierd door het Sanitair Fonds. De tussenkomst per PCR-analyse bedraagt 29,95 euro, per ELISA 8,05 euro. Dankzij de steun van het Fonds betaalt een deelnemend bedrijf slechts 30 procent van de effectieve kostprijs. De sequenering wordt zelfs volledig vergoed door het Sanitair Fonds.

Inschrijven voor de Biggenmonitor kan via de bedrijfsdierenarts of via het inschrijvingsformulier op de website van DGZ klik daarvoor op inschrijving biggenmonitor

Bron: DGZ – 23 februari 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *