Vers vlees belangrijkste exportproduct binnen Vlaamse agrohandel

Vlaanderen is een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedraagt in 2018 32,0 miljard euro en de uitvoer 38,4 miljard euro. Het handelssaldo ligt daarmee op 6,4 miljard euro. In vergelijking met 2017 is de uitvoer met 1% gestegen en het overschot met 5%. Ons belangrijkste exportproduct binnen de agrohandel is vers vlees, dat zowel de hoogste uitvoerwaarde als het hoogste handelssaldo noteert.

Zuivelproducten staan op hetzelfde peil qua uitvoer, maar het overschot is veel beperkter. Cacaoproducten vervolledigen het podium. Meststoffen, landbouwmaterieel en bestrijdingsmiddelen staan als agro-industriële producten in de top tien van exportproducten. Aardappelbereidingen, bier, banketbakkerswerk en diepvriesgroenten scoren erg hoog bij het handelssaldo.

Advertising

1 miljard euro overschot

De handel in varkens is goed voor een handelsoverschot van +1 miljard euro. Het meest verhandelde product is vers varkensvlees, dat met een uitvoerwaarde van 1,1 miljard euro een zeer succesvol Vlaams exportproduct is.

Het saldo is ook positief voor slacht- en gebruiksdieren (+40 miljoen euro), vleesbereidingen (+19 miljoen euro) en fokdieren (+7 miljoen euro). De enige uitzondering is gedroogd en gerookt vlees (-19 miljoen euro). De uitvoer in varkensproducten schommelt de laatste jaren. 2017 was het beste jaar.

Duitsland en Polen boven

Het verse varkensvlees dat we uitvoeren, gaat voor 95% naar andere EU-lidstaten. Meer dan 60% is bestemd voor twee markten: Duitsland (356 miljoen euro) en Polen (324 miljoen euro). De top tien bestaat voorts uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Zuid-Korea, Slovakije en Litouwen. Bij de import laat Nederland (53 miljoen euro) de concurrentie uit Spanje (17 miljoen euro), Duitsland (15 miljoen euro) en Frankrijk (15 miljoen euro) vlotjes achter zich.

VS en China grootste niet-Europese klanten

Overigens gaat 82% van de export van de Vlaamse agrarische producten gaat naar de andere EU-landen. In een nek-aan-race klopt Frankrijk Nederland als voornaamste afzetmarkt. Onze zuiderburen zijn goed voor 7,4 miljard euro, onze noorderburen voor 7,3 miljard euro. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk prijken op de derde en vierde plaats. De twee grootste niet-Europese klanten zijn de VS en China, afnemers van respectievelijk bier en vlas.

Nederland belangrijkste leverancier

Nederland exporteert naar Vlaanderen voor bijna 9 miljard euro aan agrohandelsproducten en is daarmee veruit onze belangrijkste leverancier. Daarna volgen Frankrijk en Duitsland. 28% van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU. De voornaamste specialiteiten die wij uit Brazilië, de Verenigde Staten en Ivoorkust importeren, zijn respectievelijk fruitsappen, landbouwmaterieel en cacao.

Vlaanderen boekt het grootste agrohandelsoverschot met Duitsland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Luxemburg. Met Nederland en Brazilië is er daarentegen een stevig handelstekort.

Belgische agrarische handel ruim 80% Vlaams

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt respectievelijk 84% en 85%. Ten opzichte van de vorige jaren is het aandeel nagenoeg hetzelfde gebleven.

Dit alles blijkt uit het jaarlijkse agrohandelsrapport, dat terugblikt op de buitenlandse handel van agrarische producten op basis van gegevens van de Nationale Bank van België en de Comext-databank van Eurostat.

Voor het  volledige agrohandelsrapport klik Agrohandelsrapport 2018

Bron: naar Departement Landbouw en Visserij –  2 september 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: