Verspreiding bacterie longontsteking tegengaan

In Europa en Noord-Amerika komt Mycoplasma hyopneumoniae voor op heel wat varkensbedrijven. Deze bacteriesoort veroorzaakt longontsteking bij varkens. Veel bedrijven dienen dan ook een vaccin toe om hun dieren te beschermen tegen ziekte, maar jammer genoeg kunnen de varkens de bacterie dan nog steeds overdragen. Wetenschappers van verschillende Amerikaanse en Spaanse universiteiten en bedrijven zochten samen naar een nieuwe methode die ook de overdracht tussen dieren kan doen stoppen.

Hoewel Mycoplasma hyopneumoniae ook via de lucht kan verspreiden, gebeuren de meeste besmettingen bij direct contact. Vaak geven besmette zeugen de infectie door aan hun biggen tijdens het zogen. De bacteriën worden vooral verspreid door dieren die de infectie pas hebben opgelopen. De strategie van de onderzoekers was daarom om gelten bloot te stellen aan de bacterie.

Als de infectie vroeg genoeg gebeurt, zijn de dieren bij hun eerste worp niet meer besmettelijk en kunnen ze de bacterie bijgevolg niet doorgeven aan hun biggen.

Maar hoe kan je een grote groep gelten op een gemakkelijke en efficiënte wijze in contact laten komen met de bacterie? De wetenschappers zagen een oplossing in de verspreiding via de lucht en ze gingen aan de slag met een vernevelaar.

In de eerste fase van het onderzoek vergeleken ze hoeveel gelten er geïnfecteerd werden met de vernevelaar of door de bacterie rechtstreeks in de luchtpijp in te brengen. Vervolgens bekeken ze aan de hand van stalen hoeveel besmettingen er waren bij het gebruik van de vernevelaar.

Ze kwamen tot de conclusie dat de verspreiding via de lucht even succesvol was als via de luchtpijp. Verder testten alle groepen gelten twee weken na de verspreiding van de bacterie positief. De methode met de vernevelaar kan dus ingezet worden om gelten bloot te stellen aan de bacterie en zo een toekomstige infectie van hun biggen te vermijden.

Bron: naar Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf editie België januari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: