Verzamelaanvraag 2019: tabel en kaart geïntegreerd in één scherm

De verzamelaanvraag van de campagne 2019 staat klaar op het e-loket. Er zijn een aantal nieuwigheden zoals bijvoorbeeld de integratie van de percelenkaart en een vernieuwde tabel in één scherm. Een woordje uitleg.

Advertising

Tabel vernieuwd en kaart geïntegreerd

Voorheen kon de landbouwer de percelen invullen via de pagina’s ‘Via tabel’ of ‘Via kaart’. Deze pagina’s zijn nu samengevoegd tot de nieuwe pagina ‘Percelen’. Deze pagina staat nu ook bovenaan in het menu van de verzamelaanvraag. In het nieuwe scherm ‘Percelen’ zijn de kaart en tabel aan elkaar gelinkt. Klik op een rij in de tabel en het perceel verschijnt op de kaart en vice versa.

Advertising

Deze pagina omvat links een tabel waar de perceelsgegevens ingevuld worden en rechts een kaart met alle mogelijke intekenacties.

De fiche ‘Nieuw in verzamelaanvraag 2019’ toont in detail en met duidelijke print screens wat gewijzigd is tegenover 2018 en hoe alle nieuwe functionaliteiten werken.

De tabel

De nieuwe tabel bevat geen paginering meer, zodat alle percelen onder elkaar staan.

In de tabel kan de landbouwer nu alles in één keer registreren voor een perceel; de landbouwer hoeft bijna niet meer te veranderen van pagina, wat het gemakkelijker maakt om de verzamelaanvraag in te vullen. Daarnaast zijn enkele handige functionaliteiten uitgebreid zoals filteren, sorteren, gegevens exporteren,… en toont de tabel ook waar nog opmerkingen over de percelen zijn.

Met sneltoetsen navigeert de landbouwer snel van veld naar veld en vult de aangifte aan. Om welke sneltoetsen het gaat, vindt de landbouwer onder ‘Help’ op e-loket of in de fiche ‘Nieuw in verzamelaanvraag 2019’.

Kolommen die standaard niet zichtbaar zijn, kunnen gemakkelijk uitgeklapt worden. Dit gebeurt automatisch als in een kolom nog een waarde verplicht moet worden ingevuld.

Doordat er geen schermwissels meer zijn, worden wijzigingen wel niet meer automatisch bewaard. Het is dus aangeraden om deze regelmatig zelf op te slaan. Dit geldt ook voor wijzigingen aan de intekening van percelen op de kaart.

De kaart

De kaart kan opnieuw op het volledige scherm getoond worden. Het verschil met vorige campagne is dat landbouwers vanaf nu niet uit de kaart hoeven te gaan om acties te kiezen zoals nieuwe percelen toevoegen, percelen intekenen, splitsen, samenvoegen enz.

De landbouwer kan in de kaart zoeken naar percelen op adres, nummer, kadaster. Voor deze laatste werd een aparte zoekfunctie ontwikkeld.

De lagen die de landbouwer kan tonen als informatie of achtergrond, zijn nu duidelijker zichtbaar omdat in de lagenkiezer de inkleuring van de betreffende lagen getoond wordt. Van alle geselecteerde lagen kan vervolgens informatie opgeroepen worden over een aangeklikt punt.

Overzicht nieuwigheden

Vanaf 2019 zijn er tutorial filmpjes te bekijken op het Youtube kanaal van het Departement Landbouw en Visserij. Een link is te vinden op de help-pagina van het e-loket.

Een volledig overzicht van alle nieuwigheden in 2019 krijgt de landbouwer in de fiche ‘Nieuw in verzamelaanvraag 2019’ op de website www.vlaanderen.be/landbouw onder Verzamelaanvraag > Algemene voorwaarden > Nieuwigheden en veelgemaakte fouten en tips.

Bron: Departement Landbouw en Visserij – 25 februari 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: