VILF activiteitenverslag 2019 beschikbaar

In 2019 heeft het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) 138 miljoen euro steun geselecteerd aan investeringen op land- en tuinbouwbedrijven waarvan om en bij 60 miljoen euro Vlaamse steun.  Daarnaast werd ook in specifieke steun voorzien voor innovatieve projecten, overnamesteun voor jonge landbouwers, steun voor de agrovoedingssector en waarborgen. In totaal goed voor 8 miljoen euro Vlaamse steun.

In 2019 werden er door onze land- en tuinbouwers 16.262 investeringsprojecten ingediend. Hiervan werden 15.162 projecten goed voor bijna 604 miljoen investeringen geselecteerd. Naar verluidt werd in 9 dossiers op 10 een gunstige beslissing genomen.

Advertising

Aldus een mededeling van het kabinet van minister van Landbouw Crevits bij de publicatie van het VILF-activiteitenverslag 2019. Blijkt dat meer dan de helft van de geselecteerde projecten in West-Vlaanderen gebeurt. Op de tweede plaats volgt de provincie Antwerpen met 19 procent.

De meeste steun ging naar investeringen in energiebesparingen en investeringen voor automatisering en emissie-reducerende technieken. Deze investeringen kunnen op 30 procent steun rekenen. Ter herinnering: sinds 2019 is er ook een steuncategorie van 40 procent toegevoegd voor investeringen in technologieën die boven het gemiddelde bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.

Jonge landbouwers kunnen rekenen op financiële steun als ze een landbouwbedrijf willen overnemen. In 2019 werden er 156 dossiers ingediend waarvan er 148 werden geselecteerd voor steun.  Er werden 98 dossiers behandeld, waarvan er 82 goedgekeurd werden. Goed voor een steunbedrag van 4,2 miljoen euro.

In 2019 was het thema van de projectoproep innovatiesteun, duurzaam waterbeheer. Voor alle projecten werd er 5,3 miljoen steun voorzien waarvan 1 op 7 de focus had op duurzaam waterbeheer.  40 procent van de geselecteerde projecten zal uitgevoerd worden in West-Vlaanderen, gevolgd door Antwerpen.

Ook in de oproep steun aan de agrovoedingssector was duurzaam waterbeheer een prioritair thema. Hier werden in totaal 17 projecten geselecteerd en werd bijna 4 miljoen euro steun voorzien.

Voor het volledige rapport klik VLIF activiteitenverslag 2019

Bron: naar kabinet minister Crevits – 16 juni 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: