Vlaamse toeleverancier scoort op Franse SPACE

Een innovatieve techniek geïntroduceerd door NoHow, het bedrijf gespecialiseerd in projectopvolging in de varkenshouderij rond Tijl Vanmeenen en Michel Loicq, werd op de Bretoense beurs SPACE bekroond met drie sterren door de INNOC’SPACE-jury.

De Vlamingen scoorden met de voorstelling van de maXipig, een gepatenteerde spermabehandeling op zeugenbedrijven die toelaat de dekresultaten te verbeteren. De technologie is van Spaanse origine (fabrikant IUL met vestiging in Barcelona).

Advertising

In de maxiPig (zie foto) krijgen de door de KI-stations op het varkensbedrijf aangevoerde spermadosissen een lichttherapie. Concreet wordt het sperma geactiveerd door LED-licht. “En dit met een specifieke golflengte volgens een strikt belichtingsprotocol”, verklaarde ons Tijl Vanmeenen. “Het effect is drieledig: de energievoorraad van de spermatozoïden vergroot, ze gaan zich rechtlijniger voortbewegen en hun capaciteitsvermogen verbetert.”

De maxiPig kan 25 spermadosissen bevatten. De lichtbehandeling duurt 30 minuten. Na deze behandeling moet er binnen de 2 uur geïnsemineerd worden.

De INNOV’ SPACE-jury liet zich naar verluidt vooral overtuigen door twee wetenschappelijke studies (M. Yeste et al. en S. Balasch & J.E. Rodriguez-Jil) die stellen dat zowel het bevruchtingspercentage als het aantal levend geboren biggen stijgt. Dit alles terwijl er uit praktijkproeven inmiddels blijkt dat er geen enkel nadelig effect is op de biggen.

In een praktijkproef met Danbred-genetica werd een stijging van 5,13 procent bevruchting aangetoond, met als finaal resultaat 0,52 big meer per worp. In een vergelijkbare proef met Hypor-genetica zijn deze cijfers respectievelijk 4,89 procent en 0,84 big.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *