Vroege opsporing oorzaak stalhoest mogelijk met TBS-techniek

Op 12 september 2018 om 17u00 zal dr. Frédéric Vangroenweghe  zijn doctoraatsthesis met als titel  ‘Vroege opsporing van Mycoplasma hyopneumoniae bij varkens onder veldomstandigheden’ publiek verdedigen.

Luchtwegaandoeningen zijn nog steeds één van de meest voorkomende ziekten bij varkens. Enzoötische pneumonie (stalhoest), veroorzaakt door M. hyopneumoniae (M. hyo) als primaire ziektekiem, is een belangrijke luchtwegaandoening die aanzienlijke economische verliezen met zich meebrengt door groeiachterstand en een slechtere voederconversie.

Vroege opsporing van Mycoplasma hyopneumoniae bij varkens onder veldomstandigheden is wereldwijd dan ook van groot economisch belang in de moderne varkensproductie. Door een vroege opsporing is het mogelijk om snel tussen te komen via een preventieve vaccinatie of een vroege behandeling, wat op zijn beurt leidt tot een lager antibioticumverbruik.

Serologische opvolging is een geschikte tool voor evaluatie van specifieke managementinterventies zoals een schakeling naar een meerwekensysteem. Niettemin blijken andere meer performante technieken, zoals trachea-bronchiale swabs (TBS) in combinatie met een qPCR meer geschikt.

In het doctoraat werd een TBS-techniek gevalideerd en toegepast onder verschillende veldomstandigheden om de prevalentie van Mycoplasma hyopneumoniae te bepalen in de Verenigde Staten, België en Nederland.

Bijkomend werd aangetoond dat TBS in staat is om Mycoplasma hyopneumoniae op te sporen in SPF-bedrijven met verdachte serologische resultaten. Tot besluit stelt de auteur dat het met TBS mogelijk is om een vroege opsporing van Mycoplasma hyopneumoniae te bekomen bij varkens onder verschillende veldomstandigheden.

Plaats van het gebeuren: het Auditorium Maximum van de Faculteit Diergeneeskunde, Salisburylaan 133 in Merelbeke.

De afgelopen jaren besteedde de redactie van Varkensbedrijf bij herhaling aandacht aan Enzoötische pneumonie (stalhoest), veroorzaakt door M. hyopneumoniae (M. hyo). Wie zijn geheugen ter zake met betrekking tot de TBS-techniek wil opfrissen kan dat doen door volgend artikel te herlezen TBS voor diagnostiek

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: