Op 1 januari 2016 treedt een update van het Certus-lastenboek in voege. In de strijd tegen antibioticaresistentie zal Belpork een aantal bijkomende autoregulerende maatregelen implementeren.
Voorschriften voor met antibiotica gemedicineerde voeders, alsook alle verschaffingen van antibacteriële middelen voor de voorraad op het Certus-bedrijf, zullen met ingang van 2016 enkel nog kunnen worden voorgeschreven door de bedrijfsbegeleidende dierenarts of zijn plaatsvervanger. Grootgebruikers worden verplicht tot het nemen van maatregelen die het antibioticagebruik kunnen doen terugdringen en het gebruik van producten uit de ‘categorie rood’, volgens de AMCRA kleurcodes, kan enkel nog onder strikte voorwaarden.
Visie 2020 plan
In 2014 werd vanuit het AMCRA, het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren in België, een reductie van het antibioticagebruik bij dieren met 50 procent tegen 2020 als doel vooropgesteld. Het verbruik van de meest kritisch belangrijke antibiotica zou tegen die tijd zelfs met 75 procent gedaald moeten zijn.
Omdat het grootverbruik zich vooral in de intensieve veehouderij situeert, werd in eerste instantie werk gemaakt van de ontwikkeling van het AB Register voor de varkenshouderij. Operationeel sinds januari 2014 werd dat in de loop van dit jaar uitgebreid zodat het nu al 75 procent van de Belgische varkensstapel dekt. Het AB Register registreert momenteel op 3.300 varkensbedrijven. Alle grote varkensbedrijven zijn betrokken partij. Elke varkenshouder die aangesloten is bij het Certus-kwaliteitssysteem, CodiplanPlus Varken en/of Colruyt neemt automatisch deel aan het monitoringprogramma via het lastenboek waaraan hij voldoet. Ruim 249 verschaffers – voornamelijk dierenartsenpraktijken, maar ook mengvoederfabrikanten en apothekers – registreren maandelijks de verschafte antibiotica in de online webapplicatie.
Inmiddels wordt het initiatief uitgebreid richting pluimvee en vleeskalveren. En zoals eerder meegedeeld verscherpte ook de mengvoederindustrie haar regels. Vanaf januari 2016 zullen de Bemefa-leden enkel nog voorschriften opgesteld door de bedrijfsbegeleidende dierenarts aanvaarden.
Acties 2016
Noteer tevens dat in het AB Register volgend jaar ook de relatie tussen varkenshouder en bedrijfsbegeleidende dierenarts wordt versterkt door de automatische overdracht van analyserapporten tussen beiden. Het systeem zal eveneens toegankelijk gemaakt worden voor varkenshouders die niet deelnemen aan een kwaliteitssysteem zodat ook zij op vrijwillige basis kunnen deelnemen aan de monitoring.
Al deze acties werden tot nog toe geprefinancierd door Belpork. Dat is natuurlijk een onhoudbare situatie. Besprekingen met de landbouworganisaties en de overheid hebben er inmiddels toe geleid dat er consensus is over een toekomstige financiering vanuit het Sanitair Fonds. Daar is momenteel een spaarpotje voorhanden zodat vermeden kan worden dat de varkenshouder in deze crisistijd geconfronteerd wordt met nog een bijkomende factuur.