Om antibiotica in speenvoeder te reduceren zijn heel wat onderzoekers op zoek naar voedingsadditieven die als alternatief kunnen dienen. Zo ook Noémie Van Noten, die begin deze maand haar doctoraatsonderzoek verdedigde aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. Van Noten focuste in haar studie op thymol, een stof die van nature voorkomt in tijm en een antibacteriële werking heeft.
In haar onderzoek gebruikte Van Noten thymol glucoside, een verbinding tussen thymol en glucose. Ze ging hierbij uit van de hypothese dat deze molecule, die groter is dan die van thymol alleen, pas later geabsorbeerd wordt in het spijsverteringskanaal van biggen en op die manier dus speendiarree kan verminderen.
Omdat enkel de thymol, en niet de glucoside, antibacterieel werken, werd eerst onderzocht wanneer de thymol tijdens de vertering precies wordt vrijgegeven. Ook de snelheid van de chemische reactie en het absorptiemechanisme werden bekeken.
Van Noten kwam tot de conclusie dat thymol glucoside in het maagdarmkanaal even snel verdwijnt als pure thymol. Bovendien toonde een dierenproef aan dat thymol glucoside geen invloed had op darmbacteriën.
Uit haar onderzoek moet Van Noten dan ook concluderen dat thymol glucoside vooralsnog niet kan worden ingezet als alternatief voor antibiotica in speenvoeders.
Bron: naar Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf juli 2020