Op Agriflanders luidde het een ‘wereldprimeur’ te zijn. Een nieuw voedingsconcept van Dumoulin laat toe te vermijden dat biggen gecastreerd moeten worden. Het verstrekken van Taintstop aan vleesvarkens in de laatste fase van de afmest reduceert namelijk de berengeur. Hoe ver staat het intussen met deze ontwikkeling in de praktijk?
Bij de voorstelling van het concept op Agriflanders pakte Dumoulin uit met de resultaten van een eerste praktijkproef. Inmiddels rondde de voederfabrikant nog twee andere praktijkproeven af. Concreet kan er dus commentaar gegeven worden bij het opzet en de resultaten van drie proeven door de fabrikant zelf opgezet.
De afgelopen maanden verfijnde Dumoulin ook de simulatie van de kosten tegenover de baten. Het slachten van een intacte beer t.o.v. een barg is volgens deze bron goed voor een meeropbrengst van 9,50 euro per varken (20-115 kg LG). Wat de extra kosten betreft werd er tijdens de recente ILVO-studiedag over de castratieproblematiek melding gemaakt dat in een proef verstrekking van 2 weken Taintstop even effectief bleek te zijn als de vertrekking van 3 weken. De extra voederkost berekent de fabrikant dan op 4,60 (21 dagen) tot 3,10 (14 dagen) euro per varken. Omwille van het verlaagd slachtrendement wordt daar – bij een verkoopprijs van 1,50 euro/kg – nog 1,70 euro bijgeteld. Finaal 4,80 tot 6,30 euro dus.
Dat brengt ons bij een positief saldo van 4,70 (2 weken) tot 3,20 euro (3 weken) per intacte beer t.o.v. een barg. Dit alles weliswaar zonder verrekening van de kost voor de controle aan de slachtlijn, waarover onduidelijkheid blijft bestaan.
Voor het geld moet de producent de omschakeling dus zeker niet laten, wel integendeel. Niet alleen qua dierwelzijn en diergezondheid (gedaan met insnijdingen en injecties) maar ook financieel/economisch bekeken is de balans van dit verhaal immers positief.
Voor het volledige verhaal inclusief de resultaten van de drie proeven klik onderstaande link:
Dumoulin werkt naarstig verder aan het voederspoor
Bron: Franky De Letter – vakblad Varkensbedrijf editie juli 2017