Van 13 tot 16 november 2018 vindt in Hannover de tweejaarlijkse beurs EuroTier plaats. Thema dit jaar is: Digital Animal Farming – Management Support. Animal Health. Food Safety. De digitale technologie wordt gepresenteerd als verbindende factor tussen dierwelzijn, technische prestaties en een duurzame productie.
Geen digitale prijswinnaars
Hoewel data-uitwisseling volgens DLG de toekomst heeft, is er bij de innovatieprijzen geen enkele winnaar te bekennen met een innovatieve data-oplossing. Wel mocht het varkenstoilet van Big Dutchman en een tweetal oplossingen tegen restvoer in voerlijnen zich tot de zilveren medaillewinnaars rekenen.
De winnaar van de gouden innovatie-award is ook al bekend. De firma Meier-Brakenberg heeft een trogreiniger ontwikkeld, waarmee voertroggen snel schoongemaakt kunnen worden. De Speedy Trough Suction Unit wordt op een hogedrukreiniger gemonteerd en zuigt de trog als het ware leeg. Een ingebouwde lans zorgt voor de na-reiniging zodat het voer altijd vers blijft.
Duitsers gaan verdoofd castreren
Een zilveren medaille is er ook voor de het voederbedrijf Dumoulin met Taintstop, een voersamenstelling geschikt voor beren. Volgens DLG is de nutritionele invloed op berengeur de afgelopen jaren ondergesneeuwd ten opzichte van andere maatregelen, terwijl een specifieke voersamenstelling wel degelijk kan bijdragen aan het reduceren van berengeur.
Verwacht wordt dat vooral de Duitse varkenshouders deze ontwikkelingen met grote interesse zullen volgen. Vanaf 1 januari 2019 geldt in Duitsland namelijk een verbod op onverdoofd castreren. Tot op heden zijn er drie opties voor de Duitse varkenshouders. Ze kunnen kiezen voor intacte beren, volledig verdoofd gaan castreren of vaccineren tegen berengeur. Er wordt in Duitsland momenteel hard gelobbyd voor een vierde optie: castreren met plaatselijke verdoving.
Wat dat betreft is de timing van EuroTier prima. Amper 6 weken voor het verbod op onverdoofd castreren zal de stand van Dumoulin goed bezocht worden.
Praktisch
De beurs is geopend van 13-16 november van 9u00 tot 18u00. De hallen 15,16 en 17 richten zich specifiek tot de varkenssector. Het snelst komt u er via de ingang Zuid. Heeft u die gemist en bent u op de beursvloer terechtgekomen via één van de zes andere ingangen, dan kunt u gratis gebruikmaken van de interne busdienst.
Heeft u de halen 15,16 en 17 afgewerkt, dan verdient het aanbeveling om ook de hallen 20, 21, 22, 23 en 26 te doorlopen. Hier vindt u de standhouders die meerdere veeteeltsectoren bestrijken.
Voor het bezoek aan de beurs zijn de tarieven als volgt:
- dagticket: 27 euro
- de hele beursduur: 54 euro
- student/gepensioneerde/mindervalide: 14 euro
- kinderen jonger dan 13 jaar: gratis
- parkeren kost 10 euro per dag.
Tip: registreer je online en koop daar je kaartje. Online worden de tickets voor 22 euro aangeboden. Tickets voor de volledige beursduur zijn online 6 euro goedkoper.
Bron: Rob van Ginneken in Varkensbedrijf – oktober 2018