De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) uit forse kritiek op de nieuwe aanpak van het migratiebeleid en de actualisering van de lijst met knelpuntberoepen. Volgens het ontwerp dat De Tijd kon inkijken, worden slagers uit de lijst verwijderd, waardoor dit essentiële beroep in de vleesketen niet langer kan rekenen op een versnelde arbeidsmigratieprocedure.
FEBEV noemt deze beslissing ‘een kaakslag voor de vleessector’ en waarschuwt voor ernstige gevolgen voor de voedselbevoorrading. “Het verwijderen van de slagers op de lijst met knelpuntberoepen die een snelprocedure kunnen inleiden, ontneemt de sector de mogelijkheid om bijkomende werkkrachten te mobiliseren,” stelt Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van FEBEV.
Sector al jaren onder druk
De instroom van nieuwe medewerkers blijft al jaren ondermaats, ondanks inspanningen van de sector. Jaarlijks studeren slechts een honderdtal studenten af in een slagersopleiding, terwijl de sector ongeveer 4.400 externe medewerkers telt – goed voor zo’n 24 procent van het totale aantal arbeiders in de vleessector (18.600 in 2022). De bestaande vacatures geven het tekort niet correct weer, aangezien veel bedrijven gestopt zijn met publiceren op de VDAB-website door het gebrek aan geschikte kandidaten. De VDAB is de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. Het is de publieke arbeidsbemiddelingsdienst van de Vlaamse overheid.
FEBEV benadrukt dat de vleessector actief werkt aan duurzame en rechtstreekse tewerkstelling. In 2024 werd hiervoor het Plan Eerlijke Concurrentie (PEC) ondertekend met sociale partners en de Sociale Inspectie, met focus op fraudebestrijding en toekomstgerichte maatregelen.
“Beleid strookt niet met realiteit op het terrein”
Volgens FEBEV stapelen de obstakels zich op. Niet alleen wordt de instroom uit het buitenland moeilijker gemaakt, ook binnen het onderwijs wordt druk gezet op opleidingen tot slager om bij lage instroom te stoppen. De sector noemt het onbegrijpelijk dat men bijkomende voorwaarden oplegt in plaats van ondersteunend beleid te voeren.
“De vleessector wordt bovendien geconfronteerd met hoge grondstofprijzen, een dalend aantal producenten door de stikstofproblematiek en andere regelgevende druk,” stelt FEBEV. “Het beleid is op dat vlak niet afgestemd op de huidige (en toekomstige) uitdagingen.”
FEBEV roept de overheid op om haar verantwoordelijkheid op te nemen in het garanderen van de voedselbevoorrading en de continuïteit in de keten te waarborgen. De organisatie pleit voor overleg met de betrokken partijen, zodat overheidsdoelstellingen beter aansluiten bij de realiteit op het terrein.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Pixabay