Vrijdag maakten minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof en Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de stikstofplannen bekend voor het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland. Zoals verwacht wordt de agrarische sector hier keihard door getroffen. De eerste grote protestactie is al aangekondigd.
‘De indicatieve stikstofreductiedoelen vragen per gebied zo snel mogelijk actie van de sectoren industrie, bouw, mobiliteit en landbouw. Met name de opgave voor de landbouw is groot. Hiervoor is nodig dat agrarisch ondernemers versneld de transitie doormaken naar kringlooplandbouw in 2030. We willen de land- en tuinbouw gericht ondersteunen om deze noodzakelijke verandering door te maken en daar sterker uit te komen.’ Dat schrijven ministers Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Van der Wal voor Natuur en Stikstof vandaag in twee brieven aan de Tweede Kamer.
Reductie stikstofuitstoot verschilt per gebied
De aanpak van de stikstofdoelen verschilt per gebied. Dit omdat per gebied de kwaliteit van natuur, water en bodem verschillen. De stikstofreductiepercentages verschillen van twaalf procent tot rond de zeventig procent ‘evenredig op te brengen door alle sectoren’. In oktober volgen richtinggevende doelen voor klimaat en natuur. Uiterlijk in juli 2023 is in elk gebied duidelijk wat het doel is en hoe dit gehaald wordt. Het ministerie van LNV heeft op een kaart aangegeven hoeveel er in welk gebied moet worden gereduceerd.
Lees verder onder het kaartje
Stikstofplannen zijn klap voor de landbouw
Duidelijk is dat deze maatregelen voor de agrarische sector keiharde gevolgen hebben. Zeker in Gelderland, Drenthe, Overijssel en Brabant zal er ingezet worden op inkrimping van het aantal dieren. Dit omdat de veedichtheid hier het grootste is en de natuur hier volgens LNV onder druk staat.
Overheid: duidelijkheid
Volgens de overheid volgt voor agrariërs nu duidelijkheid en is het nu het moment om te bepalen of en hoe zij met hun bedrijf doorgaan. De minister ziet (verder) verduurzamen, verplaatsen of beëindigen hierin als de drie mogelijkheden. Om de slag naar verduurzaming te maken, is het volgens LNV belangrijk dat de hele keten meewerkt. Een boer kan volgens het ministerie alleen zijn of haar bedrijfsvoering duurzaam veranderen als de hele keten meewerkt. Het échte perspectief voor de agrariërs wordt volgens het ministerie bepaald door de vraag naar duurzamere producten uit de markt en de juiste prijs die de boer daarvoor krijgt. Daarom geeft de minister van LNV deze zomer ketenpartijen de opdracht om concrete acties te ondernemen die het verdienvermogen van de duurzame boer verbeteren. Mocht dit onvoldoende van de grond komen, dan volgen wettelijke verplichtingen.
Protestacties naar aanleiding van terugdringen stikstofuitstoot
Vorige week al lekten de stikstofplannen van het kabinet al bedoeld of onbedoeld uit. Veel was daarom al bekend. Maar alsnog zijn de plannen een klap in het gezicht van veel Nederlandse agrariërs. Protestacties zullen niet uitblijven. Al voor het kabinet de plannen officieel bekend maakte, kondigde Agractie een groot boerenprotest op 22 juni aan.
Tekst: Gerben Hofman