Nederland en Vlaanderen kampen wat ammoniakuitstoot betreft met gelijksoortige problematiek. De aanpak in beide landen kent echter sterke verschillen. “In Nederland gaat het beleid steeds meer richting doelvoorschriften”, merkt landbouwconsulent Pieter-Jan Delbeke van Boerenbond.
“Een landbouwer heeft daarbij een emissieplafond waar hij niet over mag gaan. Hoe hij dat doet, mag hij zelf kiezen. De eerste vergunningen op die basis zijn verstrekt. Werken op basis van middelenvoorschriften, wat in Vlaanderen voorlopig nog aan de orde is, betekent dat je uitgaat van technieken waar een bepaalde emissiereductie aan gekoppeld is. Een stal is op een bepaalde manier uitgerust en daar hoort een bepaald emissiecijfer bij.”
Delbeke ziet een beweging naar doelvoorschriften in Vlaanderen, rekening houdend met het goedgekeurde stikstofdecreet nog niet snel gebeuren. “Door dit decreet zullen we in Vlaanderen minimaal tot 2030 met middelenvoorschriften te maken hebben”, stelt hij. “Voor die tijd zullen veehouders erkende technieken of maatregelen moeten toepassen om te voldoen aan de PAS-referentie 2030. Lukt dit niet op die manier, dan wordt inkrimpen in dieraantallen noodzakelijk.”
Tekst: Gerben Hofman