Young Feed Professionals debatteerden over precisievoeding

Na de succesvolle edities van de afgelopen twee jaar, organiseerden de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), de Belgian Feed Association (BFA) en het Feed Design Lab (FDL) opnieuw een interactief jongerencongres. “Levert personalized feeding iets op voor de diervoedersector?”, was deze keer de centrale vraag.

Het congres ging van start met een korte introductie door de voorzitter van de Young Feed Professionals, Annemarije van Hoek. Vervolgens nam Gerrianne Jansen, trainingsadviseur bij Agri Food Academy, de taak als dagvoorzitter op zich.

Advertising

Het publiek van meer dan honderd jongeren werd aan elkaar voorgesteld. Er bleek een grote verscheidenheid van beroepen zowel uit Nederland als België vertegenwoordigd: erfbetreders, mensen uit de productie, de nutritie, de handel, het onderzoek, het beleid, en zelfs machinebouwers waren van de partij.

De dagvoorzitter sprak de aanwezigen aan over de voor- en nadelen van personalized feeding voor de diervoedersector. Met behulp van een gezamenlijke WhatsApp-groep werden verschillende meningen duidelijk. Het thema precisievoeding werd eerst geschetst door twee sprekers.

Elke kip een chip 

Naast het lectoraat bij Aeres Hogeschool, is Laura Star senior onderzoeker bij Schothorst Feed Research met als specialisatie pluimveevoeding. Met haar presentatie verhelderde ze waarom precisievoeding een hot topic is, terwijl het eigenlijk al meer dan honderd jaar bestaat.

Er is een groeiende bewustwording omtrent het verspillen van grondstoffen en nutriënten. Wanneer de juiste hoeveelheid en samenstelling kan gegeven worden aan een dier, zal dat leiden tot betere benutting, conversie, verminderen van uitscheiding en zelfs financiële voordelen.

Met onderzoeksresultaten en uitspraken als “Hens are typically fed phosphor levels nearly twice what is required”, probeerde Laura het publiek duidelijk te maken hoe groot de ruimte voor verbetering is. Laura heeft een droom: “Elke kip een chip!”. Maar om deze droom op een betaalbare manier te realiseren, moet er nog veel gebeuren. Iedere persoon uit de diervoerindustrie heeft daarbij zijn rol te spelen.

Big data

Jan Vervloesem benaderde het onderwerp vanuit een zeer toegepast perspectief. Hij is werkzaam bij Porphyrio. Dat bedrijf ontwikkelt tools op basis van zelflerende algoritmes, om personalized feeding mogelijk te maken.

Deze spreker benadrukte dat de volledige keten beschreven moet worden, van diervoer tot mest, om optimalisatie te kunnen realiseren. Voor pluimvee zijn zelfs meer dan 5.000 parameters bekend die een mogelijke rol kunnen spelen om de juiste algoritmes te creëren waarmee vervolgens voorspellingen kunnen worden gemaakt. En deze voorspellingen zijn volgens Vervloesem essentieel, want: “Als je kijkt naar het verleden ben je met precisievoeding te laat, want dan is het voorbij”. Hij illustreerde met voorbeelden hoe gegevens fout kunnen worden geïnterpreteerd. En ook nog dat statistiek toepassen niet correct is voor biologische, tijdsgebonden processen.

Debat

Tijdens de presentaties kwamen er al verschillende meningen naar boven. Van praktische vragen over de stalinrichting en stockage, tot filosofische vragen als “In hoeverre kunnen we het dier zelf de verantwoordelijkheid geven om voer te kiezen?”.

Daaropvolgend presenteerde de dagvoorzitter enkele stellingen waarop het publiek kon reageren.

Een duidelijke meerderheid was het niets eens met “Personalized feeding is alleen weggelegd voor de koplopers”, terwijl het publiek gelijk verdeeld was over de uitspraak “Personalized feeding is de sleutel van behoud van de Nederlandse en Vlaamse veehouderij”.

Het debat gaf absoluut stof tot nadenken, zoveel werd duidelijk op de netwerkborrel nadien.

De rol van het Feed Design Lab (FDL) bij dit alles mag niet onderschat worden. Afgelopen maand maakte de redactie van Varkensbedrijf daarom een stand van zaken op. Klik hier voor het geactualiseerde bedrijfsportret Feed Design Lab op kruissnelheid

Bron: Nevedi – 8 juni 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: